Vitamine D, ook wel ‘vitamine zon’ genoemd, speelt een belangrijke rol in het immuunsysteem van het lichaam. Een tekort aan vitamine D houdt direct verband met een verhoogd risico op auto-immuniteit en vatbaarheid voor infecties.

Vitamine D helpt bij de opname van calcium en fosfor, wat van belang is voor sterke botten (én spieren), wat de kans op osteoporose verlaagt. Ook voor een goede celdeling is D3 van groot belang.

Bij een tekort aan vitamine D zal het lichaam calcium uit de botten onttrekken, wat kan leiden tot botbreuken.

Een vitamine D-tekort is vaak een sluimerende aandoening waar we ons vaak niet eens bewust van zijn. Je Vitamine D-waardes testen en tijdig actie ondernemen kan dit voorkomen

Hoe ontstaat een vitamine D tekort?

Op een aantal punten kan vitamine D-opname spaak lopen:

1) Zonne-energie

Ongeveer 80% van onze vitamine D halen we uit blootstelling aan de zon, zónder zonnebrandcrème. Deze reduceert de hoeveelheid vitamine D die onze huid uit de zon kan opnemen. Daarbij hebben mensen met een donkere huid tot 6 keer meer blootstelling aan zonlicht nodig dan mensen met een lichte huid. Hoe verder je van de evenaar af woont, hoe minder de D3 opname uit zonlicht zal zijn. In ons gebied is dat tussen oktober en maart zelfs onmogelijk, omdat de zonnekracht in deze maanden te zwak is.

2) Voedsel

Ongeveer 20% halen we uit ons voedsel. Helaas bevat onze voeding niet meer voldoende voedingswaarde. Met name oudere mensen krijgen niet voldoende vitamine D-rijk voedsel binnen, zoals vette vis. Omdat ouderen ook meer binnen zit, zie je bij deze groep een verhoogd D3 tekort.

3) Overgewicht

Vitamine D is een voedingsstof die oplost in vet. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met obesitas ongeveer 20% minder vitamine D aanmaken. Hoe hoger ons vetgehalte, des te meer D3 ons lichaam moet consumeren en aanmaken om de waardes in het bloed op peil te houden.

Daarbij zijn obese mensen geneigd kleding te dragen die hun lichaam bedekt en zo de blootstelling van de huid aan de zon te beperken.

4) Bewegingstekort

Te weinig beweging kan een tekort van vitamine D in de spieren in de hand lopen. Hierdoor zal de neuromusculaire functie achteruitgaan, net als kracht, snelheid en evenwicht. Door regelmatig (buiten!!) te beweging zul je de lichaamseigen productie van D3 stimuleren.

Heb ik een vitamine D tekort?

Een D3 tekort sluipt er langzaam in en is niet altijd even herkenbaar.
Symptomen van een mogelijk tekort zijn:

Er wordt geschat dat 37% van de totale wereldbevolking een D3 tekort heeft.

Kun je ook een teveel aan D3 hebben?

Dit probleem komt minder vaak voor en is grotendeels te wijten aan een te hoge inname van vitamine D. Dit kan leiden tot vitamine D-vergiftiging. Hierbij gaat je lichaam teveel calcium uit voedsel opnemen wat kan leiden tot misselijkheid, braken, zwakheid en veelvuldig urineren. Een niet gediagnosticeerde vitamine D-vergiftiging kan ook leiden tot botpijn en nierproblemen (zoals het vormen van calciumstenen).

Wat zijn gezonde D3 waardes?

Waardes tussen 25 en 30 nmol/L worden beschouwd als onvoldoende. Het merendeel van de wetenschappelijke bevindingen zijn het erover eens dat serum 25(OH)D hoger dan 50 nmol/L moet zijn, maar sommigen raden zelfs hogere serumniveaus (m.a.w. hoger dan 75 of zelfs 250 nmol/L) aan.

Boven 4000 nmol/L kunnen vervelende bijwerkingen ontstaan.

Uiteindelijk zijn onze lichamen allemaal uniek en is gezondheid een persoonlijke zaak. Dit geldt ook voor onze vitamine D-behoeften.

Daar er steeds meer mensen wereldwijd een vitamine D-tekort hebben, testen steeds meer dokters en gezondheidswerkers hun patiënten nu regelmatig. Je vitamine D-waardes laten testen zal duidelijkheid opleveren over eventuele tekorten

Thuis testen

Het aanbod aan vitamine D-zelftesten op de markt wordt steeds groter: heel prettig voor wie zelf overzicht en controle willen hebben over de gezondheid.

Maar hoe weet je welke test betrouwbaar is?

Vitamine D-waardes testen bij Puur inZicht

Puur inZicht voert al enige tijd hoogwaardige gezondheidsproducten van Zinzino.

Naast de vetzuren bloedtest is de nieuwe Vitamine D-test een prachtige toevoeging aan het productassortiment van volledig natuurlijke voedingssupplementen.

Elke thuistest wordt geanalyseerd door een onafhankelijk, gecertificeerd laboratorium in Noorwegen, wereldleider op het gebied van zogeheten ‘droge bloedvlektesten’. 

Afhankelijk van de uitslag bieden we je een oplossing op maat, om na vier maanden begeleiding opnieuw te testen.

Mooie actie bij Puur inZicht

In de praktijk van Puur inZicht word je begeleid bij het afnemen van de droge bloedvlektest.

Je ontvangt een pakje hoogwaardige Vitamine D-3 supplementen (60 stuks) zodat je desgewenst meteen na de test kunt beginnen.

Na ca. 20 dagen ontvang je je vitamine D status van het onafhankelijke laboratorium. Je weet dan je exacte waardes.

Wil je gebruik maken van deze actie?
Neem contact op met Bianca van Oss van Puur inZicht